Auto Friss Toyota 

Toyota Finn Rally-n

Történelmi jelentőségű győzelmet aratott a hazai pályán a Toyota Yaris WRC

 

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team ragyogó győzelmet aratott a hazai pályának számító Finn Rallyn: a csapat hármas számú pilótája, Esapekka Lappi szerezte meg a futam első helyezését, a második számú pilóta, Juho Hänninen pedig harmadikként ért célba, így most először két autó legénysége is felállhatott a dobogóra. A Yaris WRC fölényéről legyen elég annyi, hogy a 25 szakaszból 22-ben a Yaris vezette a mezőnyt, összesen 18 szakaszgyőzelmet, 13 kettős és egy hármas befutót könyvelve el.

Az FIA Rally Világbajnokságba 17 év után idén visszatérő, rendkívüli motorsport hagyományokkal rendelkező Toyota múlt hétvégén a japán gyártó rally csapatának otthonában, Finnországban, a Finn Rallyn mérette meg magát. A hazai versenyre elképesztően vicces videókkal is készülő TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team-nek a tripla dobogó ugyan nem jött össze, miután az egyes számú pilóta, az addig vezető Latvala szombaton kiállni kényszerült, de Lappi első és Hänninen harmadik helye így is történelmi eredmény az újonc csapat számára. A szombaton kiálló Latvala ráadásul vasárnap újra versenybe szállhatott, és három szakaszban is ő bizonyult a leggyorsabbnak. A Power Stage-en negyedik lett, és két újabb ponttal gyarapította eredménylistáját a hétvégén. A Rally Világbajnokság 2017-es futamain az idén megújult Toyota Yarisra épülő versenygéppel küzdelembe szálló, az utcai spotautók szerelmeseit pedig hamarosan a Yaris nagyteljesítményű változatával megszólító Toyota debütáló éve így továbbra is minden előzetes várakozást felülmúl, és a gyártók rangsorában a sorozatban őrzi a harmadik helyét.

 

„Esapekka Lappi a lehető legtöbbet hozta ki a csapat hazai futamából, én pedig – most, hogy végre együtt ünnepelhetünk egy ilyen felemelő pillanatban – szeretnék köszönetet mondani szurkolóinknak is a hathatós támogatásért. Juho Hänninen is pályafutása legjobb eredményét produkálta, és mivel ő a legfontosabb tesztpilótánk, bízvást kijelenthetjük, hogy nélküle meg sem született volna a Yaris WRC. Sajnálom, hogy Jari-Matti Latvalának ki kellett állnia egy műszaki hiba miatt, de az utolsó napon mutatott teljesítményével újra bebizonyította, hogy ő az, aki sosem adja fel – mi pedig nagyon büszkék vagyunk rá. A finn futam egyébként is különleges esemény a számomra, hiszen amikor három évvel ezelőtt ellátogattam ide, arról beszélgettünk Tommi Mäkinennel, hogy mitől lehet egy autó még jobb. Aztán belevágtunk ebbe a projektbe, amiben az a vágy vezérelt minket, hogy a rally kemény világában tanuljuk meg, hogyan lehet egyre jobb autókat alkotni. Szerintem a Yaris WRC azért volt ma ennyire eredményes, mert a finn utakon fejlesztettük. Számomra hihetetlenül megindító pillanat volt, amikor az eredményhirdetésen meghallottam felcsendülni a finn és a japán himnusz. Ám az eredmények ellenére továbbra is az a célunk, hogy ezt az évet a tanulásnak szenteljük. A legnagyobb kihívás még előttünk áll. Még egyszer köszönet a szurkolóknak, és kérem őket, hogy továbbra is támogassanak minket!” – fogalmaz Akio Toyoda, a csapat elnöke.

Majdnem minden tökéletesen sikerült; az egyetlen zavaró tényező Jari-Matti szombati incidense volt. Szeretnék köszönetet mondani a csapatnak, akik a maximumot hozták, hogy jól szerepelhessünk ezen a rallyn. Pilótáink alá sikerült igazán gyors autót tennünk, ők pedig a lehető legtöbbet hozták ki a gépeikből. Külön is gratulálok Esapekkának és Juhónak. Még jól emlékszem az első itteni győzelmemre, és lenyűgözött, hogy 23 évvel később Esapekkának is sikerült ugyanezt végrehajtania.” – teszi hozzá Tommi Mäkinen csapatfőnök.

„Szerencsére a szombati problémák ellenére vasárnap újra versenybe szállhattam, sőt sikerült is nyernem az első három szakaszon. A Power Stage is jól sikerült, de az út csúszósabb volt alattam, mint a mögöttem autózók számára, így két pont volt a maximum, amit elérhettem. És bár jobban is sikerülhetett volna a dolog, a csapat mégis remek eredménnyel zárt, hiszen Esapekka megszerezte első győzelmét, Juho pedig végre dobogóra állhatott.” – kommentálja a verseny eredményét  Jari-Matti Latvala, a 10. rajtszámú autó pilótája.

Lenyűgöző hétvége volt, engem pedig nagyon boldoggá tett az eredmény. Persze megpróbáltam megszerezni a második helyet, de elkövettük pár hibát. Ennek ellenére elégedett vagyok, hiszen ez pályafutásom első dobogós helyezése. Köszönet a csapatnak és ennek a fantasztikus autónak, amely mindezt lehetővé tette!” – nyilatkozik lelkesen Juho Hänninen, a 11. rajtszámú autó pilótája.

„Általában nem vagyok egy érzelgős típus, de most le vagyok nyűgözve. Micsoda rally…! El sem tudtam volna képzelni, hogy elsők lehetünk, szóval ez hatalmas meglepetés volt számomra. Hatalmas köszönettel tartozom a csapatnak, amiért ilyen rövid idő alatt ilyen remek autót építettek!” – lelkendezik a versenyt megnyerő Lappi.

 

Utolsó bejegyzések

Leave a Comment