Auto Friss Peugeot 

A PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT tanulmány a 2018-as Párizsi Autószalonon mutatkozik be

A PEUGEOT soha nem az unalmas megoldásairól volt híres, és az energetikai átállás nyomán sem lesz hűtlen 120 év autós történelméhez. Hogy ezt bebizonyítsa, a márka most bemutatja az e-LEGEND CONCEPT tanulmányt. A jövő vezetési élményéről alkotott izgalmas elképzelés egy vonzó és emblematikus autóban ölt testet. A jövő autójának e realista és radikálisan modern sziluettben való előrevetítése a PEUGEOT gépjárművek hagyományos értékei és eleganciája előtt is tiszteleg.

 

A PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT tanulmány a 2018-as Párizsi Autószalonon mutatkozik be.

A PEUGEOT márka, mely eddig minden műszaki forradalomban fontos szerepet vállalt, az energetikai átállás folyamatát is higgadtan és derűsen közelíti meg. Az a meggyőződése, hogy az új technológia most is, mint mindig az örömteli vezetést szolgálja.

A jövő éppen attól lesz izgalmas, hogy szabad választást enged a karosszériaváltozatok és a meghajtási, illetve vezetési módok között. Új területek felderítésével és új kihívásokkal folytatódik tehát a PEUGEOT márka kalandos története. De változatlanul az igényesség, a megjelenés és az érzelem alapértékeit vallja, a jövőben is ezeket juttatja kifejeződésre minden gépjárművében.

Ennek az álomnak a megtestesülése az e-LEGEND CONCEPT tanulmány is. Egy igazi vonzó autó, mely fennen hirdeti a mozgás szabadságát, és az élvezetek végtelen tárházát kínálja: #UNBORING THE FUTURE

 

A mai világban, ahol folyamatosan túl sok inger ér bennünket, a legnagyobb érték alighanem a magunkra fordítható idő. Az autonóm vezetésnek hála visszakaphatjuk ezt az időt, és a gépkocsiban ülve is új élmények várnak ránk.

 

A PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT fedélzetén a forgalomtól és aktuális lelkiállapotunktól függően négyféle vezetési üzemmód közül választhatunk.

Két autonóm üzemmód:

 • SOFT: ez az üzemmód elsősorban az utasok kényelmét tartja szem előtt. A képernyőkön megjelenő digitális tartalom és a kijelzett információk mennyisége a lehető legkevesebb.
 • SHARP: a dinamikus viselkedést speciális beállítások szolgálják. Maximális hozzáférést nyújt a digitális tevékenységekhez (közösségi oldalak, határidőnapló stb.).

 

Autonóm üzemmódban a PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT belső kialakítása mindig az adott helyzethez igazodik :  

 • a steer-by-wire kormányrendszernek köszönhetően a kormány a soundbar alá hajlik, így nem takar bele a 49” képernyőbe,
 • hátrahajlik az első ülések háttámlája,
 • a szélső könyöktámaszok automatikusan kihajlanak, és a méretes tárolóhely mellett egy indukciós telefontöltő felületet is kínálnak,
 • a legfontosabb vezérlők elérhetők maradnak a vezetőüléssel egybeépített középkonzolon.

 

Az utasok így átadhatják magukat kedvenc időtöltésüknek: videojátékot játszhatnak vagy filmet nézhetnek a központi hajlított képernyőn vagy a napellenzőkbe beépített képernyőkön.

 

Két manuális üzemmód:

 • LEGEND: az 504 Coupé három műszerlapját idéző „cruising” üzemmód és digitálisan szimulált fa betét az egyes képernyőkön.
 • BOOST: dinamikus és felvillanyozó vezetés a négyteljesítményű villanymotornak köszönhetően.  Egyetlen nagy képernyőre vetített 180°-os videokép.

A PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT a mesterséges intelligencián alapuló technológiák vezető szakértőjének számító SOUNDHOUND Inc.® céggel együttműködve az autonóm vezetéshez kialakított hangsegédet kínál.  A vezetőnek csak egy mondatába kerül, és megváltozik a vezetési mód, elindul kedvenc lejátszási listája, sőt kinyílnak vagy becsukódnak az elektromosan működtetett ajtók. A 17 nyelven beszélő rendszer Gilles Vidal (a PEUGEOT formatervezési igazgatójának) digitalizált hangján szól hozzánk. A PEUGEOT szériamodelljeire adaptált változat két év múlva lesz elérhető.

 

A PEUGEOT és a FOCAL már a jövő audiorendszerén dolgoznak: egy egyedülálló hangélményt nyújtó igényes és innovatív megoldáson. A FOCAL®-féle akusztikai kialakítás a választott hangforrástól függetlenül optimális hangeloszlást biztosít. A PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT tanulmányba beszerelt rendszer már a fedélzeti hangrendszerek jövőjébe enged bepillantást, és két eddig ismeretlen funkciót is kínál:

 • A „mapping” funkció lehetővé teszi például, hogy a rendszer navigációs utasításokat küldjön a vezetőnek, miközben a többi utas zenét hallgat.
 • A „zoning” funkció a tartalmak teljes testre szabását biztosítja, így minden utas a saját maga választotta audioszolgáltatásokat veszi igénybe, anélkül hogy a többieket zavarná.  

A PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT tanulmány a márka hagyományos értékeit az autógyártás legkorszerűbb műszaki megoldásaival ötvözi. A PEUGEOT bebizonyítja, hogy egy high-tech gépjármű is tud kimondottan vonzó lenni. Azzal, hogy egy önvezető autóhoz a kupéformát választotta, megsokszorozza a vezetési élményt, miközben rendkívül modern stíluselemeket és teljesen ésszerű méreteket és arányokat használ.  Az új elektromos platformok megjelenése a hagyományos meghajtáshoz kapcsolódó műszaki korlátok megszüntetésével a lehetőségek tárházát nyitja meg a tervezők előtt.

Sportos és érzéki külső

 

A műszaki tartalom formába öntésekor a PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT tervezői a gazdag PEUGEOT-örökséget hívták segítségül. A modell a legendás sportkupé, az 504 Coupé stílusmotívumaiból merít, azokat gondolja újra:

 • könnyed, sportos és érzéki sziluett,
 • a hátsó tengely felé ívben meghajló, nagy üvegfelületekkel ellátott kabin.

 

Az orr-részen a 3 fénykaromból álló, kétszintes világítómodulnak köszönhetően a gépjármű jellegzetes, jól felismerhető tekintettel rendelkezik. A műszaki egység a fényszórók alatt kapott helyet, és a vezetéssegítő rendszerek összes funkcióját magában foglalja. Az első sárvédőkben folytatódó hűtőmaszkot egy a krómacél lökhárítókra emlékeztető fekete alumíniummerevítő szeli ketté.

 

Hátul is a PEUGEOT gépjárművekre jellemző, high-tech kivitelű lámpatestek köszönnek vissza, köztük a 3 fénykarom. A hátsó szélvédő felett elhelyezett pórféklámpát teljes szélességében egy lamellasor takarja, melyen keresztül fénye visszatükröződik.

 

Profilból a karosszéria három jól elkülöníthető részre oszlik, alul a műszaki platform meghosszabbítása, felül pedig a PEUGEOT 504 Coupé lemez/üveg arányait idéző nagy ablakok. A hatalmas üvegfelületeken keresztül csak úgy dől be a fény a PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT belsejébe. A kerékdobok mélyített kialakításukkal hívják fel magukra a figyelmet, az első kettőben pedig szellőző is található. Az egészet még inkább kiemeli az oldalablakokat övező és a fazettás hátsó szélvédőt hangsúlyozó fémív. A hátsó háromszögablak alatti külső képernyőn indulás előtt egy személyre szóló üdvözlet és az aktuális töltöttségi szint látható. A kijelzés egyben arra is figyelmezteti a külvilágot, hogy az autó önvezető üzemmódban közlekedik. Az ajtók érintő-technológiás nyitásvezérlője ügyesen el van rejtve a háromszögablakban.

 

A karosszéria pezsgőszínbe hajló szürkés árnyalatot öltött magára. A modell színe a külső fényviszonyoktól függően a mindent visszatükröző króm és a fényes metál bronz között változik. A gyártási eljárás a parfümös üvegeknél alkalmazott módszerhez hasonló.

 

A PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT tanulmány méretei:

 • hosszúság: 4650 mm,
 • szélesség: 1930 mm,
 • magasság: 1370 mm,
 • tengelytáv : 2690 mm.

A 19” keréktárcsákon a szériamodelleknél megszokott méretű MICHELIN® gumiabroncsok találhatók. Első a realizmus és a hitelesség!

 

Nemes anyagok

 

Az elegáns és világos utastérhez a tervezők meleg hatású anyagokat választottak, hogy ezzel is ellensúlyozzák a digitális világ hidegségét. Kellemes ellenpont ez manapság, amikor a digitalizáció minden áron való hajszolása a jellemző.

 

Visszatér a bársony! A legnemesebb kivitelű, kellemesen selymes tapintású selyembársonyt egy korszerű szövött anyaggal keverték, mely a gyártás szempontjából nagyobb szabadságot biztosít. A kifejezetten a PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT tanulmány számára tervezett szövet – egy a bársony színére emlékeztető fényes fonálból – digitális technikával készül. A különleges anyag a PEUGEOT 3008 és 5008 modelleknél is visszaköszön.

 

Az ajtók felső részét és a küszöböket partnerünk, az HERVET MANUFACTURIER® készíti paldao fából. A megújuló erdőkből származó egzotikus fafajta a hatvanas évek paliszander- vagy ébenfából készült bútorait juttatja az eszünkbe. A sötét erezet kiemeli az ülések és a padló türkizkék színét. Ebben a modern értelmezésben a fa a PEUGEOT 3008, 5008 és 508 modellek GT változatainak műszerfalát idézi.

 

A PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT egyedi világában való teljes elmerülést és az utastér testre szabását szolgálja az illatosító is. Az EX-NIHILO® kétféle speciális illatot is kreált a tanulmányautó számára.

 

Magával ragadó, meleg hangulatú enteriőr

 

A tervezőknek egyetlen cél lebegett a szeme előtt: hogy akárcsak az otthonunkban, az autónkban is jól érezzük magunkat, függetlenül attól, hogy milyen vezetési módot választunk. Ezt high-tech elemek és nemes anyagok finom vegyítésével sikerült elérni.

 

Az utastér legkülönbözőbb pontjain elhelyezett digitális anyagok (vagy a valódi anyagok digitális interpretációja) két nagy csoportra oszlanak: vannak közöttük bronzos beütésűek, illetve a műbútoriparban használt nemes fákat imitálók. 16 különböző méretű képernyőn jelennek meg, ilyenek pl. a 49” hajlított képernyő a soundbar alatt, az utasokkal szemben, az ajtókba beépített 29” képernyők vagy a napellenzőkbe integrált 12” változat. A tervezők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a digitális elemek minél jobban belesimuljanak az utastérbe. A fő kezelőszervek a forgókapcsoló és a 6” érintőképernyő segítségével a középkonzolról érhetők el. A kormánytól balra elhelyezett digitális billenőkapcsolók menüfüggő és a vezetési mód függvényében konfigurálható vezérlőkből állnak.

 

Az ülések H betűre emlékeztető designja és a függőleges párnázat a PEUGEOT 504 Coupéra utal vissza. Az eredmény: a lehető legkompaktabb méretek miatt kisebb súly, a memóriaszivacsnak köszönhetően egyszerre kényelmes és stabil tartás („comfort  fit” érzet, akárcsak egy méretre igazított öltönyben). A fejtámaszok nemcsak állíthatók, de teljesen el is rejthetők az ülésben.

 

A PEUGEOT Responsive i-Cockpit® a szériamodelleknél megszokott PEUGEOT i-Cockpit® erényeit kamatoztatja. Többek között egy 3 műszerlapból álló, magasra helyezett műszeregységet és egy rendkívül kompakt kormányt foglal magában.

 

100%-ban elektromos hajtáslánc

 

A márka energetikai átállással kapcsolatban vallott realista álláspontjával összhangban a PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT tanulmány meghajtása 100%-ban elektromos. A motor a 100 kWh-s akkumulátorok segítségével 800 Nm nyomaték és 340 kW teljesítmény leadására képes, mely a négy meghajtott keréken oszlik el. Ezzel nem egész 4 másodperc alatt lehet nulláról 100 km/h-ra gyorsulni, és 220 km/h maximális sebesség érhető el. A WLTP protokoll szerint mért hatótávolság 600 km, melyből 500 km már 25 percnyi gyorstöltés után is rendelkezésre áll. A PEUGEOT e-LEGEND CONCEPT tanulmány az indukciós töltéssel a nulla műszaki korlát elvét vallja.

 

Utolsó bejegyzések