Anno Auto Friss Seat 

Anno: 2003 A sportosság bűvöletében Seat Cordoba 1.2 12V

Az új Cordoba is beállt a csatasorba: a Seat-modellek új nemzedékére jellemzően érzelemmel teli, hangsúlyosan sportos a vonalvezetése, vonzóbb, modernebb, de jóval nagyobb és tágasabb is elődjénél. A belépőmodellt teszteltük, az új háromhengeres motorral.

Az új Cordoba leginkább az Ibizára hasonlít, sőt mondhatnánk, annak lépcsős hátú változata. Az orr-rész különösen kifejező: a nagyobb légbeömlő nyílásokkal ellátott hűtőrács, az átlátszó burás fényszórók és a hűtőrács formája erősen sportos. A farrészt is ennek jegyében alkották meg: csomagtértetőbe integrált légterelőt és harmadik féklámpát, valamint a kerek hátsó lámpákat befogadó, sima burájú világítótesteket helyeztek el rajta. A lökhárítók szélesek, az övvonal megemelt, a nyomtáv széles. Egyedi vonása továbbá az ékalak (a karosszéria légellenállási együtthatója csupán 0,30). Az új Cordoba 117 milliméterrel hosszabb, 58-cal szélesebb és 17-tel magasabb elődjénél, és tengelytávja is 17 milliméterrel nőtt.

Az elődmodellhez képest nagyobb a hátsó lábtér, kényelmesebben ülhetnek egymás mellett az utasok, és tágasabb a fejtér, ráadásul legendásan nagy csomagtartója további 30 literrel – 485 literre – gyarapodott. Így a Cordoba családi autónak is beillik, négy átlagos magasságú utas hosszú távon is kényelmesen utazhat benne, bár a hátsó üléspad elég meredek.

A műszerfal burkolata a kategóriának megfelelően kemény műanyag, pusztán az ajtókon találunk szövetet. A beltér kopár feketesége nem korbácsolja fel az érzékeket, ehhez a háromküllős kormány és a vörös háttérvilágítás önmagában kevés. Alapáron jár viszont az állítható magasságú ülés, és a négy irányban állítható kormány, ami kellemes meglepetés. Egy dolog nagyon zavaró, a tragikusan rossz kilátás hátrafelé, ezért tolatási manőverek előtt tanácsos többször is körbenézni.

A Seat első háromhengerese, az új 1.2-es, 64 lóerős erőforrás – amely az Ibizában és a VW Polóban már elérhető – egyszerűen remek. Hihetetlenül csendes és kulturált, és abszolút vibrációmentes. A motor emellett morgós és pörgős, nyomatéka is van elég, emiatt nagyobb hengerűrtartalmúnak érezni. Változatlan lelkesedéssel húz egészen a csúcssebességig, az óránkénti 130–140 kilométeres utazósebességet könnyen tartja. A Cordoba is megkapta az „agilis platform” újszerű futóművet, amely különleges rugózási beállítást takar (keményebb lengéscsillapítók és lágyabb rugók), és változó kormányrásegítéssel egészül ki. A felfüggesztéseken is módosítottak, így az eredmény: egyenes szakaszon kényelmes rugózás, kanyarban jó iránytartás és útfekvés, amúgy mindig megfelelő útvisszajelzés és gyors reakció.

Az új Seat Cordoba kategóriájában az egyik legszebb formatervű autó, kellemes méretű utastere, hatalmas csomagtartója sokakat meggyőzhet, stabil futóműve és pontos kormányzása pedig a sportos stílust is megengedi. Az 1.2-es motorral sem kell szégyenkeznie, ára pedig így igazi meglepetés: nem éri el a 2,7 millió forintot.

Nagyon magas a Cordoba feneke, amely ugyan 485 literes csomagteret rejt, ám erősen rontja a kilátást hátrafelé. A stílusos hátsó lámpatest már a Seatok védjegye

 

Műszaki adatok

 

Jelleg: kompakt limuzin. Önhordó acélkarosszéria. Keresztben álló orrmotor, elsőkerék-hajtás. Ötfokozatú, kézi kapcsolású váltómű.

Hajtómű: soros háromhengeres benzinmotor. Hengerenként négy szelep. 1198 cm3, 47 kW/64 LE 5400/percnél. Max. nyomaték 112 Nm 3000/percnél.

Elektrohidraulikus szervokormány, fordulókör átmérője 10,6 méter. Elöl belső hűtésű tárcsafék, hátul dobfék. Elöl független McPherson felfüggesztés, kerékaggyal egybeépített csapágy, hátul hosszlengőkaros felfüggesztés, félmerev torziós rúd.

Méretek, súlyok: hosszúság 4280 mm, szélesség 1689 mm, magasság 1441 mm, tengelytáv 2460 mm. Üzemanyag 45 liter. Kerékméret 6J x 14, gumiméret 185/60 R 14. Csomagtér 485/1140 liter. Saját tömeg 1080 kg, megengedett össztömeg 1575 kg.

Menetteljesítmények (gyári adatok): csúcssebesség 168 km/h, gyorsulás 0–100 km/h-ra 15,7 s, fogyasztás (város/országút/átlag) 7,7/5,1/6 liter, tesztfogyasztás 7,5 liter.

Utolsó bejegyzések