Auto Friss Toyota 

AZ ÖSSZEKAPCSOLTAUTÓK INFORMÁCIÓT HASZNÁLNÁ AZ ÚTKARBANTARTÁSHOZ A TOYOTA

A Toyota Mobilitási Alapítvány azt tanulmányozza a japán Akaiwa városában, hogyan használhatók fel az úgynevezett összekapcsolt technológiákat használó autók (connected car), azaz az internethez és a jövőben egymáshoz is kapcsolódó autók által szolgáltatott járműadatok az útkarbantartáshoz.

A Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) Akaiwa önkormányzatával és rendőrségével, valamint Okayama Prefektúra hatóságaival és a helyi egyetemmel közösen megrendezett konferencián vitatja meg az összekapcsolt autókból származó adatok alkalmazását az útkarbantartás tekintetében. Jelenleg az önkormányzatok az útkarbantartási igényeket a rendszeres járőrözésből származó megfigyelésekre alapozzák, figyelemmel a hétköznapi úthasználat biztonságára, a balesetmegelőzésre, illetve a természeti katasztrófák idején szükséges kitelepítési útvonalak biztosítására. A közelmúlt természeti katasztrófái annyi kárt tettek az ország infrastruktúrájában, hogy a többletkiadások miatt újabb forrásokra van szükség, ez pedig igen megterhelő a helyi hatóságok számára.

Már ma is léteznek olyan önkormányzatok, amelyek különféle járműadatokat, illetve a járművek kameráiból származó képeket használnak fel az útburkolatok állapotának megfigyelésére. Ezek a megoldások általában nagyobb településeken működnek, hiszen a hatóságoknak elegendő pénzzel kell rendelkezniük a költségek fedezésére. A legtöbb kis és közepes méretű önkormányzat korlátozott pénzügyi helyzete azonban nem teszi lehetővé e módszer alkalmazását. Ezt a helyzetet pedig meg kell oldani.

Az Akaiwában megrendezett konferencia fő témája egy fenntartható, alacsony költségű  útkarbantartási rendszer kifejlesztése, ami követendő példaként működhetne más kis és közepes méretű településen is. A vizsgálat célja úgy ötvözni az összekapcsolt autók járműadatait és a fedélzeti kamerák képeit, hogy a veszélyes úthibákat a legrövidebb időn belüli észlelhessék. Emellett a vizsgálat lehetővé teszi, hogy a hatóságok több, más jellegű veszélyforrást is észlelhessenek, jelenleg ugyanis az eljárás csak az útburkolat hibáira terjed ki, ám a jövőben például a kidőlt fákat vagy a megrongálódott jelzőtáblákat is észlelni lehet. Egyebek mellett a konferencia foglalkozik még a közlekedésbiztonsággal, a forgalmi dugókkal és a természeti katasztrófák idején is biztonságos mobilitás kérdéseivel. Ezek a témák és kezdeményezések arra szolgálnak, hogy a települések biztonságosabban működhessenek.

A vizsgálatról röviden

Időtartam: 2019. július – 2021. március

Helyszín: Akaiwa City, Okayama Prefektúra, Japán

Kezdeményezések:

  • Járműadatok gyűjtése az összekapcsolt autókból
  • Fedélzeti kamerák képeinek gyűjtése a helyhatósági autók révén
  • Infrastrukturális adatok lehetséges gyűjtése a helyhatóságtól, például hidakról, vízvezetékekről és csatornákról
  • Képadatok lehetséges gyűjtése non-profit szervezetektől, például a természeti katasztrófák idején segítséget nyújtóktól

 

A Toyota Mobilitási Alapítvány

A Toyota Mobilitási Alapítványt a Toyota 2014 augusztusában alapította azzal a céllal, hogy egy valóban mobil társadalmat hozzon létre. Az Alapítvány célja az újszerű, működőképes mobilitási rendszerek támogatása, és ezzel az egyenlőtlenségek felszámolása a mobilitás terén. Az Alapítvány a Toyota technológiai, biztonsági és környezetvédelmi szakértelmére támaszkodik, és világszerte együttműködik egyetemekkel, kormányzati és nonprofit szervezetekkel, kutatóintézetekkel és más szervezetekkel a mobilitással kapcsolatos problémák megoldásán. E programok célja a városi közlekedés problémáinak megoldása, a személyes mobilitás lehetőségeinek kiterjesztése és megoldások kidolgozása az új generációs mobilitás megvalósításához.

Utolsó bejegyzések